Przechowuj rekordy przez 30 dni po usunięciu

Przechowuj rekordy przez 30 dni po usunięciu

Wymóg

Usunięte rekordy należy przechowywać przez 30 dni po usunięciu, po czym należy je trwale usunąć z bazy danych.

Przypadek użycia

Aplikacja do zarządzania biblioteką służy do zarządzania książkami, członkostwem i innymi zasobami. Anulowane członkostwo można odzyskać w ciągu następnych 30 dni. Po 30 dniach klienci muszą zakupić nowe członkostwo, jeśli jest to wymagane. Tak więc anulowane rekordy członkowskie są przechowywane przez 30 dni, zanim zostaną trwale usunięte z bazy danych.
 

Kroki do naśladowania

1. Utwórz dwa formularze z następującymi szczegółami:
Formularz
Nazwa łącza formularza
Typ pola
Nazwa pola
Nazwa łącza pola
Dodaj członka
Dodaj członka
Pojedyncza linia
Nazwa
Nazwa
Telefon
Numer telefonu
Numer_Telefonu
Email
Email
Email
Obraz
Zdjęcie
Zdjęcie
Autonumeracja
ID Użytkownika
ID_Użytkownika
Anulowane członkostwo
Anulowane_Członkostwo
 
Nazwa
Nazwa
Nazwa
Pojedyncza linia
ID Użytkownika
ID_Użytkownika
 
Stwórzmy przepływ pracy, aby przenieść usunięte rekordy z formularza Dodaj członka do formularza anulowanego członkostwa
 
2. Utwórz przepływ pracy z następującymi szczegółami.
Przepływ pracy ma zostać wyzwolony podczas usuwania rekordu, dlatego wybieramy Zdarzenie formularza jako „Walidacje przy usuwaniu rekordu”.
 
3. Kliknij Dodaj nową akcję > Skrypt Deluge i zapisz następujący fragment kodu Deluge w edytorze Deluge:
  1. var = insert into Cancelled_Membership
  2. [
  3.   Added_User=zoho.loginuser
  4.   Name=input.Name
  5.   Member_ID=input.Member_ID
  6. ];
Fragment kodu używa zadania Potopu dodawania rekordów, aby dodać szczegóły członka w formularzu Anulowane członkostwo, gdy rekord członka zostanie usunięty z formularza Dodaj członka.
 
4. Następnie utwórzmy przepływ pracy w Harmonogramach, aby usunąć rekordy w formularzu Anulowane członkostwo po 30 dniach.
Wybraliśmy Added Time jako pole Data rozpoczęcia, dzięki czemu rekordy są usuwane 30 dni po ich dodaniu.
 
5. Kliknij Dodaj nową akcję > Skrypt Deluge i zapisz następujący skrypt w edytorze
  1. delete from Cancelled_Membership [ ID == input.ID ];

Zobacz jak to działa  

Punkty do zapamiętania  

  • Zdarzenie formularza można również ustawić jako „Pomyślne usunięcie rekordu” zamiast „Walidacje po usunięciu rekordu”. Jednak bezpieczniej jest używać bieżącej metody, ponieważ rekordy są dodawane do drugiego formularza przed usunięciem rekordów z bieżącego formularza.
  • Możemy dodać niestandardowy przycisk do formularza Anulowane członkostwo, aby dodać rekord członka z powrotem do formularza Dodaj członka, jeśli członek zdecyduje się zachować członkostwo.
  • Harmonogram dzienny można również skonfigurować tak, aby usuwał rekordy, które zakończyły się 30 dni.